67. Sait Faik Abasıyanık Hikâye Armağanı 2021

Öyle Şeyler     12 Mayıs 2021
67. Sait Faik Abasıyanık Hikâye Armağanı 2021

Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları ve Darüşşafaka Cemiyeti iş birliğiyle bu yıl 67’ncisi düzenlenen Sait Faik Hikâye Armağanı’nın jürisi değerlendirmeler sonucu 89 öykü kitabı arasından on kitabı seçtiğini açıklamıştı. 

Sait Faik Abasıyanık Hikâye Armağanı Nedir?

Sait Faik Hikâye Armağanı 1964 yılından beri düzenlenen bir etkinliktir. Burada yayınlanan kitapların telif hakları ve mal varlığı Darüşşafaka’ya bağışlanarak annesi ve babası hayatta olmayan, maddi olanakları yetersiz çocukların eğitimine destek veren önemli bir organizasyondur. Sait Faik Hikâye Armağanı’nı 1955’te yazarın annesi Makbule Abasıyanık tarafından kurulmuştur. Makbule Abasıyanık’ın vasiyetnamesi ışığında dönemin ileri gelen edebiyat ustalarından oluşturulan jüri o yıl içerisinde yazılmış en iyi hikâye kitabını seçerek bu ödülü vermektedir. Hikâye Armağanı jürisinde yer alan isimler ise Doğan Hızlan (Jüri Başkanı), Hilmi Yavuz, Nursel Duruel, Prof. Dr. Jale Parla, Metin Celal, Prof. Dr. Murat Gülsoy ve Beşir Özmen yer alıyor.

Sait Faik Abasıyanık Hikâye Armağanı 2021 yılında ilk 10’a giren öykülerin listesi aşağıdaki gibidir. 

Ayşe Ünüvar (Hikayemin İncindiği Yerdeyim - Metamorfoz Yayıncılık)
Ayşegül Devecioğlu (Arkası Mutlaka Gelir - Metis Yayınları)
Emirhan Burak Aydın (Her Kabilenin Bir Endişesi - Everest Yayınları)
Esra Erdoğan (Kocamın Adı Ağzımın Tadı - Yapı Kredi Yayınları)
Eyüp Aygün Tayşir (Sabitalem Mahallesi - İletişim Yayınları)
Figen Şakacı (Kesekli Tarla - İletişim Yayınları)
Neslihan Önderoğlu (Yakınlık Korkusu - Can Yayınları)
Nihan Eren (Hayal Otel - Yapı Kredi Yayınları)
Onur Akyıl (Açık Dövüş - Alakarga Yayınları)
Şermin Yaşar (Deli Tarla - Doğan Kitap Yayınları)

11 Mayıs 2021 günü açıklanan değerlendirmeye göre 67. Sait Faik Abasıyanık Hikâye Armağanı sahibi yazar Şermin Yaşar Deli Tarla isimli öykü kitabı oldu. Değerlendirmede "insan psikolojisinin karanlık yanlarını ustaca kurulmuş olay örgüleri ve ironik bir dille anlatmakta gösterdiği başarıdan dolayı" bu Deli Tarla kitabı bu ödüle layık görüldü. 

Deli Tarla kitabı arka kitaptan;

“Bazen hayat gizler kendini… Sımsıkı çekilmiş perdelerin ardına saklanan utangaç eviçlerinde, kapıların ardında, güneşin terk ettiği sokaklarda, o bıyıkaltı gülüşlerde, mühürlenmiş ağızlarda, yüze düşen gölgelerde, ketum yüreklerde, harflerin kıvrımlarında, kelimelerin dilsizliğinde, sonsuz susuşlarda, hiç düşülmeyen yollarda, hep beklenen aşklarda, hiç beklenmedik sonlarda gizler kendini hayat…
 
Ta ki bir yazar onu bulup çıkarıncaya dek.
Ta ki bir yazar onu bize anlatıncaya dek.”

Şermin Yaşar Kitapları

Şermin Yaşar 1982 senesinde Almanya’da doğmuştur. Türk Dili ve Edebiyatı mezunu olan yazarın diğer kitapları ise "Tarihi Hoşça Kal Lokantası", "Göçüp Gidenler Koleksiyoncusu" ve "Gelirken Ekmek Al" isimli Türk Edebiyatına ait öykü kitapları vardır. Bunun yanında "Çok Hayal Kuran Çocuk", "Dedemin Bakkalı", "Kuş Masalları" ve "Abartma Tozu" adlı çocuk kitapları da bulunmaktadır. Yine çocuklar için oluşturulmuş her gün bir etkinlik önerisi niteliğinde olan “Oyun Takvimi” isimli bir de takvim hazırlamıştır. 

  Yorumlar

Hiç yorum yapılmamış.
Yorum Yap
*Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktr.